Ecoprinten op wolvilt

Ecoprinten op wolvilt is tamelijk eenvoudig, gezien dierlijke vezels zoals wol en zijde veel beter natuurlijke kleurstoffen opnemen dan plantaardige vezels zoals katoen.
Dit betekent dat ecoprinten op wolvilt kan uitgevoerd worden zonder voorbereiding met chemische stoffen. Dit lukt niet met synthetisch vilt, het moet echt wolvilt zijn. Het wolvilt moet wel goed nat zijn en dus een nachtje weken in water. Daarna het wolvilt goed openleggen, de planten erop schikken en een rolletje maken rond een houten stokje. Dan minstens 1 uur koken en langzaam laten afkoelen. (zie mijn vorige blogjes over ecoprinten)

Links kastanjebladeren op ivoorkleurig vilt, rechts op iets donkerder vilt.

Mandarijnenblaadjes bevatten ook veel kleurstof.

Dit vilt lijkt mij heel geschikt om op te borduren.

Ecoprinten op wolvilt is een tip van Mirjam Gielen, ook de combinatie van haken en borduren is beschreven in één van haar tutorials nl. “Textile stories” episode 11.

Dit moet een plantencel onder de microscoop  voorstellen. Het centrum tot en met het groene deel is gehaakt en werd daarna met een blanket stitch verder bevestigd op  een Japanse stof.

Dit zou samen met het vilt mogelijks het begin van een nieuwe quilt kunnen worden, maar daar moet ik nog eventjes over nadenken .

 

 

 

1 dacht aan “Ecoprinten op wolvilt

  1. Het blijft fascinerend hoe prachtig de resultaten van deze diverse technieken zijn. Zeker ook de volharding waarmee alles tot een goed eind wordt gebracht 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.