Shibori

 

Shibori is een verzamelnaam voor de kleurtechniek verkregen door afbinden, afdekken, dichtstroppen, fronsen, plooien, stikken, naaien of wringen van stof.
De stof wordt in een kleurbad gedompeld, na drogen worden de afbindingen losgemaakt. Er is een tekening ontstaan op de stof doordat bepaalde delen afgeschermd werden van de kleurstof.
Nadien kan eventueel een tweede keer geverfd worden met een andere kleur. De resultaten kunnen zeer verassend zijn en altijd uniek. Er kan geverfd worden met indigo, wat een prachtige blauwe kleur oplevert, maar ook met chemische kleurstoffen die gemakkelijker zijn in gebruik. De beste resultaten worden verkregen met de donkerste kleuren daar het verkregen contrast dan zeer goed is. De eenvoudigste vorm van shibori is de stof in een bolletje rollen en dan elastiekjes er rond aanbrengen, je bekomt een marmer effect. Ook plooien en plaatsen van wasspelden op de plooien is een snelle en gemakkelijke methode.

In het boek “Shibori for textile artists” van Janice  Gunner zijn heel wat goede tips te vinden, ook het boek “Stitched Shibori” van Jane Callender is een aanrader.

 


 Dit is een quiltje zonder naam dat als tafellopertje gebruikt wordt. De techniek is stiched shibori met indigo geverfd en omgeven door Japanse stoffen. Het driedimensionaal effect werd behouden door vast te naaien op een ondergrond.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.