plantaardig verven

Plantaardig verven


Dit is een eeuwenoude techniek die gebruik maakt van planten of plantendelen om stoffen te verven.
Vooral vezels van dierlijke oorsprong (zijde, wol) nemen goed de kleurstoffen op.
Bij gebruik van vezels van plantaardige oorsprong (katoen) zijn de resultaten heel wat minder, behalve bij verven met indigo, eventueel ook met uienschillen.
Voor gebruik met de meeste planten is een voorbereiding van de stof nodig, dit noemt men beitsen. De bedoeling hiervan is de vezel open te krijgen zodat de kleurstof kan opgenomen worden. Beitsen met aluin en wijnsteenzuur is de meest gebruikte methode.
Sommige planten bevatten zelf beitsstoffen zoals rabarber, zuring, notenbast, uienschillen, eucalyptus….., bij deze is geen voorbeits nodig. Enkele andere bruikbare planten: afrikaantjes, boerenwormkruid, brandnetel , vrouwenmantel, fluitenkruid, mandarijnblaadjes.
Ik leerde deze verftechniek tijdens het volgen van een cursus in het Industriemuseum te Gent. Dit museum bevat een tuin met heel wat verfplanten.

De lesgeefster was Lieve Jacob (Lieve.Jacob@bluefingers.be)

County-stripes

 

Country – Stripes
Deze quilt werd gemaakt met plantaardig geverfde wollen stoffen en draden. De groene kleur werd bekomen door gele plantaardig geverfde wollen stoffen en draden te oververven met indigo. De bruine wollen draden werden niet geverfd maar zijn afkomstig van een bruin schaap.
De inspiratie kwam van het landschap langs Franse wegen, de vele landbouwgronden, de zonnebloemen, de ronde strobalen.
Afgewerkt in 2008 Afmetingen: 36×82 cm.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.