Thread sketching

Tijdens mijn zwerftochten langs het internet ontdekte ik deze techniek. Het betekent dat je tekent of schetst met de naaimachine. Ik vond textiele werken waarbij deze techniek gebruikt werd heel mooi. Uiteindelijk duurde het nog maanden tot ik de tijd vond om het ook eens te proberen. De tutorials van Deborah Wirsu hebben veel geholpen( zie mijn pinterest bord ” thread sketching tutorials”)

Hierbij in het kort wat van belang is bij deze techniek:
Je hebt een naaimachinevoet nodig voor free motion quilting, op mijn machine is dat de stopvoet, en je moet deze voet in stoppositie zetten zodat hij zweeft boven de stof.

Het transport van de machine laten zakken.
De steeklengte op 0 zetten.
De spanning verlagen.
De stof voldoende verstevigen.
En de belangrijkste tip: de machine snel laten stikken maar de stof langzaam bewegen.
Doordat het transport wegvalt kan je de stof in alle richtingen bewegen en de naad hoeft niet netjes te zijn, dit om het “sketcheffect” te verkrijgen

.
Mijn eerste experiment heb ik op een foto uitgevoerd, een vakantiefoto afgeprint op textiel.
Het is ook mogelijk om een freemotion zigzag steek te gebruiken, zoals op deze varen die eerst met de gelli plate op de stof werd geprint.

Deze vlinder heb ik eerst op soluvlies getekend, vastgespeld op een collage van groene stofjes en een gelli print als “bloem”

De versteviging van de stof is heel belangrijk, ik gebruik een opstrijkbare versteviging en vilt als bijkomende versteviging.
Deze zeester is een zonneprint en thread sketching met metallic garen.

Als beginneling beperk ik mij momenteel tot projektjes niet groter dan een A4 blad, graag zou ik het in de toekomst op een grotere quilt toepassen.

2 gedachten over “Thread sketching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.