Art?

 

Ik volg nog steeds de tutorials van “Au fil d’Emma” die Emma elke zondag op haar YouTube kanaal plaatst. Vorige zondag was  het de bedoeling om een woord te vormen. Ik heb de letters van mijn woord wat “opgeblazen ” en omringd door een donkere zig zagsteek om een graffiti  effect te krijgen. De keuze van mijn woord is een beetje een protest tegen het feit dat er nog steeds mensen zijn die beweren dat onze quilts geen kunst zijn.

Maar wat is kunst? Waar ligt de grens tussen een handwerkje en een kunstquilt?
Ik ben eens te rade gegaan bij Wikipedia en heb de definitie van kunst opgezocht.
Volgens Wikipedia is kunst”de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding”. Vaardigheid heb je zeker nodig om een patchworkquilt te maken en ik ken geen enkele quiltster die bewust een lelijke quilt maakt.

Ook volgens Wikipedia is de vroege betekenis van het woord kunst, kunde of ambacht. Vele huidige kunstvormen zijn begonnen als ambacht zoals schilderen, pottenbakken, glasblazen. Als bijvb. een mandenmaker slechts de bedoeling heeft een mand te maken die goederen kan bevatten, gaat het om kunde. Maar als hij die mand een zo fraai mogelijke, unieke vorm tracht te geven, met de bedoeling een sierlijk object te vervaardigen dan gaat het om kunst.

Dit zou betekenen dat als wij een quilt maken die enkel dient om ons warm te houden en waarbij niet nagedacht is over de kleurencombinatie, stoffenkeuze enz. dan zou het om een ambacht gaan. Een quilt die zo mooi is dat hij ook aan de muur kan hangen zou dan een kunstquilt zijn.

Over dit onderwerp kan nog lang gedebateerd worden, feit is dat er in de wereld ongeveer 60 quiltmusea zouden zijn, waarvan het merendeel in de Verenigde Staten.
Het eerste museum dat quilts als kunst beschouwde was het Shelburne museum in Shelburne Vermont.

 

 

7 gedachten over “Art?

 1. I enjoyed the comments and insights above very much.
  Absolutely what quilters create is ART and then some!
  So wonderful that you exerted yourself to do a protest! To ‘further your position’ you might to respond to people who ask ‘what do you do?’ by saying “I am an artist. My medium is fabric (needle and thread).”
  Well done!
  Best, Diane
  PS Now I have to go; coincidentally our Palo Alto Community Art Center is putting on its Glass, Clay and Fabric Art Show this weekend and I visit every year! : )

 2. Het is zoals Marleen zegt: over “kunst” kan lang gepraat worden. Ik zet “kunst” bewust tussen aanhalingstekens want met het woord alleen begint het al. Volgens sommigen moet het zelfs nog met een hoofdletter.
  Iedereen heeft er zijn eigen idee over, maar het feit dat iemand het werk van een ander publiekelijk niet als kunst beschouwd is er volgens mij over. Ik denk dat de meeste lezers van deze blog wel weten wat/wie ik bedoel.
  Wel weet ik dat wat jij, Catrien, maakt, met naald en draad en verschillende al dan niet zelf geverfde stoffen, zeker kunst is. En gezien de vele positieve reacties op jou/onze tentoonstelling vorig jaar mogen we gerust zeggen dat we allemaal kunst maken.
  Met je “protest” werkje heb je alvast eens je hart gelucht. En ik ga vandaag met veel goesting en plezier verder werken aan mìjn kunstwerk!

 3. Over wat kunst is kan uren, dagen gepraat worden, zelfs gediscussieerd. Wat de ene kunst vindt , ziet de andere er helemaal geen kunst in en durven zelfs spreken van meer hobby dan kunst !!!! ( zeker als het quilts gaat )
  Maar één ding kan ik wel meegeven : een quilt maken is schilderen met materialen, stoffen, kleuren, vormen.
  Wat een kunstschilder doet met verf doen wij quilters met stoffen.
  Onze creativiteit laten we de vrije loop, de ene al meer dan de andere. Het blijft een persoonlijke visie, een persoonlijk inbreng.
  Om dit te staven raad ik iedereen aan om eens door de foto’s van ” Quiltinghands ” te gaan.
  de creativiteit druipt van de ontwerpen. Het uitvoeren gebeurd hier niet met palet, verf en kwastjes maar met naald en draad. Het eindresultaat is verbluffend en kan gerust in een galerij staan naar kunstschilderijen.
  Het is goed om soms eens de tijd te nemen om te reflecteren

 4. Inderdaad: wat is kunst? Het is in de eerste plaats een subjectief gegeven, maar ik weet zeker dat bij het ontwerp van een quilt er meer komt bij kijken op gebied van stoffen- en kleurenkeuze dan bij een olieverf schilderij waarbij een postkaart gecopieerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.